Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z kalafiorem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wieprzowina 1/2 kg
pieczarki 10 dag
kalafior 1/2 sztuki
cebula 1
tymianek 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
jajko 1
kasza manna 2 łyżki
boczek wędzony 5 dag
olej rzepakowy
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z kalafiorem

Kroki postępowania

1
Kalafior ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Przestudzić i podzielić na różyczki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju, zeszklić. Pieczarki oczyścić, dwie odłożyć, a resztę zetrzeć na tarce wprost na patelnię, dodać po szczypcie soli i pieprzu oraz łyżeczkę masła i dusić całość 3 minuty, odstawić.
Krok 1 - Pieczeń z kalafiorem foto
2
Mieloną wieprzowinę włożyć do miski dodać przyprawy, jajko i kaszkę, a także przestudzoną cebulę z pieczarkami, wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczeń z kalafiorem foto
3
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i przełożyć do niego połowę masy mięsnej. Następnie rozłożyć warstwę kalafiora i resztę mięsa.
Krok 3 - Pieczeń z kalafiorem foto
4
Na wierzchu rozłożyć dwie pokrojone w plasterki pieczarki i wędzony boczek pokrojony w słupki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Pieczeń z kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 15.05.2015 15:36
niezły pomysł
Agnieszka-87-25 15.05.2015 15:06
ekstra smaki
Gracer 15.05.2015 13:43
super przepis
ilka01 15.05.2015 12:40
super przepis :)
Piter 31 15.05.2015 11:20
Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń.
Mietek z20 15.05.2015 11:08
Fajny pomysł
w mojej kuchni 15.05.2015 10:48
pyszne danie do zjedzenia
wwwiolka 15.05.2015 10:47
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak