Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z jelenia z borówkami na kapuście zasmażanej z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piwo 250 ml
ocet winny 250 ml
przyprawy do smaku
cebula 1 szt
sok z cytryny 100 ml
udziec lub łopatka z jelenia 80 dag
mąka 30 g
rodzynki 20 g
borówki 100 g
piwo 250 ml
kapusta kwaszona 80 dag
mąka 20 g
słonina 100 g
grzyby suszone 50-60 g
ziele angielskie 5 szt
wino czerwone 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jelenia z borówkami na kapuście zasmażanej z grzybami

Marynata do mięsa:

* 250 ml czerwonego wina
* 250 ml jasnego piwa
* 250 ml octu winnego
* sól, pieprz, jałowiec, goździki, czosnek
* tymianek, rozmaryn, majeranek, cebula
* sok cytrynowy do smaku


Duszenie mięsa:

* 80 dag udźca lub łopatki z jelenia
* 30 g mąki
* 250 ml czerwonego wina
* 20 g rodzynek
* 100 g borówek
* 250 ml jasnego piwa


Zasmażana kwaszona kapusta z grzybami:

* 80 dag kwaszonej kapusty
* 20 g mąki
* 100 g słoniny
* 50 g suszonych grzybów
* sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie




Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, wyciąć (zdjąć) błony, wyżyłować, zalać marynatą. Pozostawić
na 12 godzin. Wyjąć, osuszyć, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na
silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, piwem, dusić na małym ogniu
pod przykryciem. Dusić, aż będzie miękkie.

Kapustę pokroić, ugotować z przyprawami. Wymoczyć grzyby, zmienić wodę,
gotować, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Słoninę pokroić w kostkę,
częściowo stopić, dodać do kapusty z pokrojoną cebulą. Dusić chwilę,
przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 28.01.2012 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak