Pieczeń z jajkiem i orzeszkami.

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa mięsna

  • szynka wieprzowa

    surowa 1 kg
  • jajka

    3 sztuki
  • czosnek

    2 duże ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • bułka

    pszenna 1 sztuka
  • orzeszki ziemne

    obrane pół szklanki

Dodatkowo

  • jaja na twardo

    4 sztuki
  • olej

    1 łyżka
  • bułka tarta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią, którą wzbogaciłam prażonymi orzeszkami ziemnymi i jajkiem. Orzeszki są bardzo wyczuwalne w smaku i lekko chrupią, a jajko dodaje pieczeni Wielkanocnego akcentu. A jak wiadomo domowe wędliny są najlepsze i najpyszniejsze, pięknie pachną i smakują. Bardzo zachęcam do przygotowania domowych wędlin. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Masa mięsna: Obrane orzeszki rumienimy na suchej i gorącej patelni, studzimy. wsypujemy je do woreczka i za pomocą wałka kruszymy. Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy, następnie mielimy razem z mięsem. Przekładamy do miski. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy do zmielonego mięsa, wbijamy również jajka, dodajemy orzeszki, sól do smaku ( ja dałam dwie małe płaskie łyżeczki ), dodajemy również pieprz mielony i dokładnie wyrabiamy.

2. Do pieczenia: Foremkę aluminiową za pomocą pędzelka smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą, następnie przekładamy do niej połowę masy mięsnej, układamy na długość jajka i przykładamy pozostałą masą mięsną. Masę lekko uklepujemy.

3. Pieczenie: Pieczeń pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.Studzimy.

4. Podanie: Dobrze wystudzoną pieczeń kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

03.06.2018 10:17
Fajna pieczeń.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat