Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
mięso mielone wołowe 1/2 kg
jajko 3 szt
czosnek 5 ząbków
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
woda 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
przyprawy 1 łyżeczka/do mięsa mielonego
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jajkiem

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić wzdłuż na połówki. Mięso mielone wyrobić z wodą, olejem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę ręką, przełożyć połowę masy mięsnej do formy wysmarowanej olejem, obłożyć połówkami jajek.
Krok 1 - Pieczeń z jajkiem foto
2
Następnie przykryć drugą połową mięsa i wygładzić.
Krok 2 - Pieczeń z jajkiem foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut. W razie potrzeby podlać wodą lub rosołem z kostki. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.
Krok 3 - Pieczeń z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 17.10.2015 14:22
bardzo lubię taką wersję pieczeni
agaK. 17.10.2015 12:09
Robię podstawowy błąd, oglądam przepisy na pusty żołądek;) Świetny pomysł:)
2milutka 17.10.2015 12:08
Robiłam kiedys podobną , była bardzo dobra
Megg 17.10.2015 10:50
pyszności :-)
pestka 17.10.2015 10:25
bardzo smaczne
Łukasz15 16.10.2015 23:54
Bardzo dobre
Janina 16.10.2015 23:53
Pyszności;)
jagoda5913 16.10.2015 22:56
dobry pomysł
Wafelek2601 16.10.2015 22:55
Bardzo dobra pieczeń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak