Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z jajkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1,5 kg
jajko 2 szt
czosnek 5 ząbków
cebula biała 1 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
woda 250 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżka
kostka mięsna 1 szt
jajko ugotowane na twardo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z jajkiem

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć mięso mielone,wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę.Dodać przyprawy:majeranek,oregano i pieprz oraz tarta bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Pieczeń z jajkiem foto
2
Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną,przestudzić.Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać.Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę.
Krok 2 - Pieczeń z jajkiem foto
3
Na foli aluminiowej wyłożyć mięsną masę i uformować w prostokąt którego dłuższy bok jest długości naszej foremki (u mnie keksówka 30 cm).Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki(ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć w rządku.
Krok 3 - Pieczeń z jajkiem foto
4
Masę zwijamy w roladę i formujemy z niej wałek.Z folii uformowany wałek zsuwamy do wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką foremki.
Krok 4 - Pieczeń z jajkiem foto
5
Wstawiamy do nagrzanego na 200 C piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut.
Krok 5 - Pieczeń z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.02.2014 10:29
smakowity pomysł :)
dodi 17.01.2014 08:41
bardzo lubię taką pieczeń
IKrakowianka 11.01.2014 19:03
super jest taka pieczeń
caralajna 20.04.2013 07:27
apetyczna :)
Poison1988 04.04.2013 00:04
prezentuje się wybornie z tym jajeczkiem w środku :) super!
-Natka- 02.04.2013 21:16
Bardzo lubię taką pieczeń. Najczęściej robię ją na święta wielkanocne.
Monika58 02.04.2013 20:24
smacznie wygląda
Justyna Jussstiii 02.04.2013 19:41
pychota :)
marcia7 02.04.2013 19:26
lubię na obiad, ale na razie dość jajek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak