Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z indyka w boczku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka kg
cebula 2 szt
por 1 szt
koper świeży 2-3 gałazki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
sól
tłuszcz do formy
boczek wędzony 100 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka w boczku

Kroki postępowania

1
Pierś z indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami (papryka, rozmaryn, sól, pieprz). Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Krok 1 - Pieczeń z indyka w boczku foto
2
Następnie mięso obłożyć plasterkami boczku.
Krok 2 - Pieczeń z indyka w boczku foto
3
Tak przygotowaną pierś z indyka ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i obłożyć gałązkami koperku. Piec 60 minut w temp. 150 stopni.
Krok 3 - Pieczeń z indyka w boczku foto
4
Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Por oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w dość grube ukośne plasterki.
Krok 4 - Pieczeń z indyka w boczku foto
5
Po godzinie pieczenia wokół mięsa ułożyć warzywa i piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.Po tym czasie warzywa obrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem. Zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec całość jeszcze 20 minut.
Krok 5 - Pieczeń z indyka w boczku foto
6
Pieczeń z indyka wyjąć z piekarnika, odstawic na kilka minut. Najlepiej podawać z ziemniakami.
Krok 6 - Pieczeń z indyka w boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 27.01.2014 00:25
wygląda bardzo apetycznie
Dorota59 29.10.2013 12:26
pięknie podane
ppaulina 29.10.2013 12:21
pyszny obiad
Malgorzata549 14.08.2013 09:05
wygląda super :)
Wojt@s
Wojt@s 09.07.2013 09:31
oj nie, ale głody sie zrobiłem jak przeczytałem Twój opis dania :(
Ada-Gaba 12.06.2013 21:13
pyszny obiad pięknie podany
Katarzyna156 05.04.2013 09:55
pewno pyszna !
KasiaK90 24.03.2013 12:46
pysznosci!!
jasiek 24.03.2013 00:35
dobra i fajnie podana
beniaminek 23.03.2013 21:56
fajne danie
gosia56 23.03.2013 21:50
napewno pyszna pieczen
Ania321 23.03.2013 21:31
pyszne danie :)
Janina 23.03.2013 20:52
Bardzo smaczne
Kasnaj 23.03.2013 20:36
fajnie się prezentuje
paulina2157 23.03.2013 20:14
znakomita i ładnie podana
Gracer 23.03.2013 20:12
smakowałaby mi taka pieczeń :)
Megg 23.03.2013 20:11
wygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak