Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa w sosie sojowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 700 g
sos sojowy 4-5 łyżek
ocet jabłkowy 4-5 łyżek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżki
sól do smaku
olej roślinny 2 łyżki
suszone śliwki kalifornijskie 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa w sosie sojowym

Kroki postępowania

1
Mięsko obcinamy z tłuszczu i poszarpanych kawałków, aby miało równy i zwarty kształt. Wołowinę nacieramy solą i pieprzem cytrynowym, oblewamy sosem, olejem i octem, ponownie nacieramy. Zostawiamy na kilka godzin lub na noc.
Krok 1 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto
2
Robimy dziurę wąskim nożem uważając, aby nie przebić mięsa na wylot.
Krok 2 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto
3
Do środka pakujemy śliwki kalifornijskie upychając je ciasno.
Krok 3 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto
4
Związujemy mięsko bawełnianym sznurkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy pozostałą marynatą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Krok 4 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto
5
Pieczemy 60 min, potem wyłączamy na pół godziny nie wyciągając z piekarnika, aby odpoczęło. Po tym czasie ponownie pieczemy jeszcze 30-35 min.
Krok 5 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto
6
Zostawiamy do wystygnięcia, rozcinamy i zdejmujemy sznurek. Mięsko jest kruche, soczyste i dobrze wypieczone :).
Krok 6 - Pieczeń wołowa w sosie sojowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak