Pieczeń wołowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec wołowy

    1,80 - 2 kg
  • czosnek

    1 główka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • wino czerwone wytrawne

    1/3 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • woda

    1,5 szklanki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć.

Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą (2-3 łyżeczki w zależności ile mięsa mamy), rozgniecionymi ziarenkami ziela i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie  mięso.

Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso i posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem. Polać olejem i zostawić na około 2 godziny.

Po tym czasie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Kostkę mięsną rozpuścić w wodzie, dodać czerwone wino, podlać mięso, przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca.

Piec najpierw w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 1,5 godziny.

Takie mięso jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni można wykorzystać do sosu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 29.04.2014 12:50
Moja ulubiona :)
Wafelek2601 25.03.2013 14:30
Wygląda bardzo apetycznie
olkaaa 09.02.2013 16:23
po prostu pycha
anemon 14.10.2012 10:38
Wydrukowałam sobie Twój przepis i będę testowała, bo pieczeń wygląda bardzo apetycznie.
IZABELA29 28.05.2012 08:42
pyszny kawał mięska
Anna169Hosz 30.07.2011 21:29
Apetyczne.
Aneta41 18.03.2011 10:27
Pyszota
ben-ka 15.01.2011 20:36
Mniammmm :) nie mogę oglądać Twoich przepisów od razu czuję głód!!!!! i co? kierunek kuchnia ......
Ewa104 15.01.2011 19:28
Rewelacyjne mięsiwo!
mysza666 15.01.2011 19:05
Ja tam bym mięsko przetrzymała chociaż przez noc w lodówce, bo wtedy bardziej przechodzi przyprawami, ale pomysł świetny...uwielbiam piec mięsa i oczywiście jeść:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat