Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowa po saksońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Szynki wieprzowej ze skórką 1kg
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1
Trochę zagęstnika do sosów
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowa po saksońsku

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Mięso umyć,osuszyć,skórę naciąć w \"kratkę\".Natrzeć solą,pieprzem i gałką muszkatołową.W brytfannie rozgrzać olej,ułożyć w niej mięso skórą do góry,mocno podpiec.Włożyć do piekarnika na środkową półkę,piec1,5-2 godzin,co jakiś czas podlewając bulionem.Włoszczyznę oczyścić,pokroić na kawałki i po ok.60min. pieczenia dodać do mięsa.Do końca pieczenia mięso często polewać sosem.Pod koniec pieczenia piekarnik przestawić na funkcję grill,mięso grillować ok.5 min.(jest gotowe,gdy skóra jest chrupiąca i powstają na niej pęcherzyki).Mięso wyjąć z brytfanny,sos przecedzić i zagęścić zagęstnikiem.Pieczeń wyłożyć na półmisek,obok ułożyć warzywa,a sos podać w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 14.07.2012 09:45
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak