Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1,5 kg
cebula 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
margaryna do smarowania formy 2 łyżka
olej 4 łyżka
przyprawa do golonki Prymat 1/2 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowa

Mięso w jednym kawału umyć pod bieżącą wodą i osuszyć w papierowych ręcznikach, w kubeczku połączyć ze sobą, olej, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawę do golonki lub wieprzowiny, wymieszać dokładnie składniki, szynkę na zanurzyć w tej mieszance, co jakiś czas odwracając mięso aby z każdej strony było przyprawione. Odstawić na kilka godzin do lodówki, następnie tak przygotowane mięso przełożyć do żeliwnej brytfanki, cebulę i pokroić w półplasterki i nałożyć na szynkę, do brytfanki dodać odrobinę tłuszczu, przykryć pokrywką i dusić przez około 2 godzin pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas, w razie konieczności uzupełniać wodę, zdjąć z palnika i kroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 07.02.2013 19:48
rewelacja
Pietruszka 07.02.2013 15:55
wygląda bardzo smacznie
Adrian3 07.02.2013 15:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak