Pieczeń rzymska ziołowa CEBULOWO-CZOSNKOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg.
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    5 ząbków
  • jajka

    2 szt.
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • oregano

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • majeranek

  • bazylia

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń rzymska ziołowa CEBULOWO-CZOSNKOWA foto
- Mięso mielimy maszynką do mięsa na grubych oczkach.
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Czosnek można posiekać lub zmiażdżyć.
- Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy wraz z przyprawami podanymi w przepisie.
Krok 2 - Pieczeń rzymska ziołowa CEBULOWO-CZOSNKOWA foto
- Formę wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy spód tłuszczem, po czym wysypać na dno bułkę tartą.
- Następnie ułożyć na spód formy warstwę mięsa
- Po czym ułożyć jajka (ja przekrawam na pół wzdłuż)
- Po ułożeniu jajek przykryć wszystko następną warstwą mięsa
- Teraz posypać całość ziołami tak by warstwa ziół przykryła mięso.
Krok 3 - Pieczeń rzymska ziołowa CEBULOWO-CZOSNKOWA foto
- Całość nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
- Po 40 minutach ściągnąć górną folię i dalej piec przez jeszcze 25 minut
- Po upieczeniu zlać sos i odstawić pieczeń do ostygnięcia.
- Sos można wykorzystać do obiadu ( polać ziemniaczki lub ową pieczeń)
- Pieczeń podawać do obiadu lub na kanapki.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 23.10.2013 18:36
lubię takie pieczenie
Rybciia 18.09.2013 10:03
to coś dla mnie :-)
EwelinkA_93 08.09.2013 17:21
wygląda bardzo smacznie :-)
gosia56 29.07.2013 08:34
bardzo pyszna pieczeń
Mniam 23.07.2013 17:15
Bardzo dobra pieczeń.
karolina1869 23.07.2013 16:16
moja babcia robi podobną
Konczi 23.07.2013 15:55
bardzo fajny przepis, robię podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat