Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska ziołowa CEBULOWO-CZOSNKOWA
Kroki postępowania
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Czosnek można posiekać lub zmiażdżyć.
- Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy wraz z przyprawami podanymi w przepisie.
- Następnie ułożyć na spód formy warstwę mięsa
- Po czym ułożyć jajka (ja przekrawam na pół wzdłuż)
- Po ułożeniu jajek przykryć wszystko następną warstwą mięsa
- Teraz posypać całość ziołami tak by warstwa ziół przykryła mięso.
- Po 40 minutach ściągnąć górną folię i dalej piec przez jeszcze 25 minut
- Po upieczeniu zlać sos i odstawić pieczeń do ostygnięcia.
- Sos można wykorzystać do obiadu ( polać ziemniaczki lub ową pieczeń)
- Pieczeń podawać do obiadu lub na kanapki.
Smacznego