PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki forma 25x11 cm.

  • ziemniaki ugotowane

    3 szkl. (zmielone)
  • szynka wieprzowa

    0.5 kg.
  • przyprawa w płynie

    2 łyżki
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
  • jaja

    2 szt.
  • cebula biała

    2 szt. (duże)
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1.5 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżka
  • marchewka

    1 szt.
  • zielony groszek

    3/4 szkl.
  • woda

    1/2 szkl.

Dodatkowo

  • masło

    1 łyżeczka (do wysmarowania formy)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1-2 łyżki
  • siemię lniane

    do posypania na wierzch
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM foto
Mięso umyć, oczyścić i zmielić dwa razy na drobnych oczkach.
Cebulę obrać. Podsmażyć na złoto. Następnie zmielić razem z ugotowanymi ziemniakami.
Krok 2 - PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM foto
Do mięsa dodać ziemniaki, jaja, musztardę, przyprawę w płynie ( ewentualnie 2 łyżki rosołu), posiekaną natkę, sól, pieprz, majeranek i mąkę. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM foto
Formę wysmarować masłem i obtoczyć bułką tartą. Wyłożyć połowę farszu.
Marchewką obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do rondelka, dodać groszek i wodę. Gotować na małym ogniu, aż marchew zmięknie i woda wyparuje. Wyłożyć na mięso.
Krok 4 - PIECZEŃ RZYMSKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM foto
Przykryć resztą mięsa. Wierzch posypać lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok. 40- 50 min.
paulette17
Pieczeń najlepiej smakuje na następny dzień. Można jeść na kanapkach lub podać do obiadu z sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 19.02.2016 14:54
z ziemniakami nigdy nie robiłam
Klausia 23.11.2015 20:31
ciekawe :)
Jadwiga/Jaga85 25.05.2015 16:22
fantastycznie wygląda!
MałaMi89 24.05.2015 22:20
Mmm bardzo lubię, a to wykonanie mi się podoba :)
dollce 24.05.2015 21:30
wygląda pysznie
Wiktoria29 24.05.2015 21:28
fajnie odmieniona pieczeń
Ada-Gaba 24.05.2015 21:15
Wygląda przepysznie
Kulinarna Ja 24.05.2015 20:11
Pięknie wykonana!
cooked 24.05.2015 19:51
pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat