Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

  • groszek konserwowy

    3 łyżki
  • papryka

    1/4 sztuki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ser żółty

    3 łyżki
  • serek śmietankowy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, groszek, podsmażoną cebulę, przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki. Dodać białko 1 jajka. Wszystko wymieszać.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

2 jajka ugotować na twardo. Część mięsa przełożyć do keksówki. Ułożyć ugotowane, obrane ze skorupki jajka. Dopełnić formę resztą mięsa. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Krok 3 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

Starty ser żółty wymieszaj z twarogiem i żółtkiem. Polej pieczeń po około 30 minutach pieczenia.

Krok 4 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

Piec jeszcze 30 minut. Ser na wierzchu powinien ładnie się zarumienić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 01.09.2016 13:29
smaczne danie
Klausia 03.10.2015 09:23
jajo dodaję apetyczności
sylwia_mc1 25.09.2014 11:55
Świetne danie
ben-ka 04.05.2014 18:07
Apetyczne jedzonko:)
Ewelina38 21.02.2013 13:04
rewelacyjnie wygląda, i to jajeczko.... pycha :)
agnieszkalider 24.01.2013 14:51
rewelacyjna
pacpaw 15.12.2012 10:52
bardzo kolorowa wyszła ta pieczeń, rzekł bym wręcz jak nie pieczeń :o)
Beatris 09.08.2012 13:51
Bardzo apetycznie wygląda. Lubię pieczeń rzymską.
Renia1 13.04.2012 09:56
zapomniałam dopisać: do mięsa można dodać łyżkę MUSZTARDY
ziutula 12.04.2012 07:28
lubię takie pieczenie do chlebka...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat