Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

  • groszek konserwowy

    3 łyżki
  • papryka

    1/4 sztuki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ser żółty

    3 łyżki
  • serek śmietankowy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, groszek, podsmażoną cebulę, przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki. Dodać białko 1 jajka. Wszystko wymieszać.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

2 jajka ugotować na twardo. Część mięsa przełożyć do keksówki. Ułożyć ugotowane, obrane ze skorupki jajka. Dopełnić formę resztą mięsa. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Krok 3 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

Starty ser żółty wymieszaj z twarogiem i żółtkiem. Polej pieczeń po około 30 minutach pieczenia.

Krok 4 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

Piec jeszcze 30 minut. Ser na wierzchu powinien ładnie się zarumienić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Grazyna0211 01.09.2016 13:29
smaczne danie
Klausia 03.10.2015 09:23
jajo dodaję apetyczności
sylwia_mc1 25.09.2014 11:55
Świetne danie
ben-ka 04.05.2014 18:07
Apetyczne jedzonko:)
Ewelina38 21.02.2013 13:04
rewelacyjnie wygląda, i to jajeczko.... pycha :)
agnieszkalider 24.01.2013 14:51
rewelacyjna
pacpaw 15.12.2012 10:52
bardzo kolorowa wyszła ta pieczeń, rzekł bym wręcz jak nie pieczeń :o)
Beatris 09.08.2012 13:51
Bardzo apetycznie wygląda. Lubię pieczeń rzymską.
Renia1 13.04.2012 09:56
zapomniałam dopisać: do mięsa można dodać łyżkę MUSZTARDY
ziutula 12.04.2012 07:28
lubię takie pieczenie do chlebka...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat