Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

To danie nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też niezwykle apetycznie wygląda. Dla wielu z nas to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    1 kilogram
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • jajka ugotowane na twardo

    4-5 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Kucharek Smak Natury

  • sos pieczeniowy ciemny Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski z mięsem dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą - mieszamy, doprawiając do smaku przyprawą.  

Na stolnicę wysypaną bułką tartą wykładamy mięso i formujemy prostokąt.

Na mięsie układamy ugotowane jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przykrywamy kawałkami mięsa, tworząc duży pulpet.

Tak przygotowaną pieczeń oprószamy bułką tartą, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.  

 

Kucharek_pl
Sos pieczeniowy ciemny przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotową pieczeń rzymską kroimy na grube plastry, polewamy sosem pieczeniowym ciemnym i podajemy z ćwikłą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat