Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z jajkiem

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

To danie nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też niezwykle apetycznie wygląda. Dla wielu z nas to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 1 kilogram
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajka ugotowane na twardo 4-5 sztuk
masło klarowane 1 łyżka
Kucharek Smak Natury
sos pieczeniowy ciemny Kucharek

Porada

Sos pieczeniowy ciemnym przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotową pieczeń rzymską kroimy na grube plastry, polewamy sosem pieczeniowym ciemnym i podajemy z ćwikłą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska to danie, które często kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. Wtedy podaje się ją z chrzanem lub ćwikłą. Pieczeń rzymska może również stanowić jeden z elementów dania obiadowego, ponieważ pokrojona w grube plastry, jest alternatywą dla kotletów. W takim wydaniu, warto podać ją z dodatkiem sosu pieczeniowego Kucharek, dzięki któremu zyska nie tylko wspaniały wygląd ale również nabierze smaku. Pieczeń rzymska to danie mięsne, którego kształt zależy of formy jaką wybierzemy. Najczęściej mięso mielone, z którego jest przygotowana, zapieka się w keksówce wraz z jajkiem, które po upieczeniu i pokrojeniu, pięknie prezentuje się w mięsie. 

1. Na na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Do miski z mięsem dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą - mieszamy, doprawiając do smaku przyprawą.  

3. Na stolnicę wysypaną bułką tartą wykładamy mięso i formujemy prostokąt.

4. Na mięsie układamy ugotowane jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przykrywamy kawałkami mięsa, tworząc duży pulpet.

5. Tak przygotowaną pieczeń oprószamy bułką tartą, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.  

6. Pieczeń rzymską z jajkiem podajemy z sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek.

 

Pieczeń rzymska to tylko jedno z wielu dań, które można zaserwować z dodatkiem sosu pieczeniowego Kucharek. Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem sosów w daniach -> LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak