Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska to danie, które często kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. Wtedy podaje się ją z chrzanem lub ćwikłą. Pieczeń rzymska może również stanowić jeden z elementów dania obiadowego, ponieważ pokrojona w grube plastry, jest alternatywą dla kotletów. W takim wydaniu, warto podać ją z dodatkiem sosu pieczeniowego Kucharek, dzięki któremu zyska nie tylko wspaniały wygląd ale również nabierze smaku. Pieczeń rzymska to danie mięsne, którego kształt zależy of formy jaką wybierzemy. Najczęściej mięso mielone, z którego jest przygotowana, zapieka się w keksówce wraz z jajkiem, które po upieczeniu i pokrojeniu, pięknie prezentuje się w mięsie.
1. Na na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Do miski z mięsem dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą - mieszamy, doprawiając do smaku przyprawą.
3. Na stolnicę wysypaną bułką tartą wykładamy mięso i formujemy prostokąt.
4. Na mięsie układamy ugotowane jajka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przykrywamy kawałkami mięsa, tworząc duży pulpet.
5. Tak przygotowaną pieczeń oprószamy bułką tartą, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.
6. Pieczeń rzymską z jajkiem podajemy z sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek.