Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsa wieprzowego(łopatki) 1 kg
czosnku 2 ząbki
cebula 1 sztuka
jajko 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
soli 1 łyżeczka
pieprzu 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
majeranku 1 łyżka
słodkiej papryki 1 łyżeczka
mąki pszennej 2 łyżki
boczku 8 plastrów
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z boczkiem

Kroki postępowania

1
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić na połówki,Mięso opłukać, pokroić na mniejsze porcje i zmielić przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem,Dwa jajka ugotować na twardo i ostudzić,natomiast kolejne dwa surowe wbić do masy mięsnej.Dodajemy przyprawy(sól,pieprz,przyprawę do mięsa mielonego,majeranek i słodką paprykę.Następnie wsypać bułkę tartą i mąkę.
Krok 1 - Pieczeń rzymska z boczkiem foto
2
Bardzo dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły do uzyskania jednolitej masy.Blachę natłuścić tłuszczem.Ugotowane i wystudzone jajka obrać z łupin i przekroić na połówki.Masę mięsną podzielić na dwie części.Ukształtować w owalne klopsy.
Krok 2 - Pieczeń rzymska z boczkiem foto
3
Na środku zrobić wgłębienie w równym rządku i ułożyć połówki jajek.Zlepić mięsem,przygładzając owal.
Krok 3 - Pieczeń rzymska z boczkiem foto
4
Tak samo zrobić z drugim klopsem.Posmarować obie pieczenie olejem.Na wierzch ułożyć plastry boczku.Piec godzinę w 180 stopniach.
Krok 4 - Pieczeń rzymska z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 18.10.2012 16:28
pyszniutka pieczeń :) mmmniam :)
Poison1988 01.10.2012 20:47
Pychotka :) aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak