Pieczeń rzymska tradycyjna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg mieszane
  • jajko

    4 małe
  • kasza manna

    3-4 łyżki
  • bułki czerstwe

    2 kajzerki
  • czosnek

    5 ząbków
  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • Cebula suszona Prymat

  • majeranek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
Czerstwe kajzerki namoczyć w zimnym mleku lub wodzie - odcisnąć jak najdokładniej i dodać do zmielonego mięsa. Wybić całe jajka.
Krok 2 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
Dodać wszystkie suche przyprawy oraz wycisnąć przez praskę lub utrzeć na drobnej tarce ząbki czosnku.
Krok 3 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
Masę mięsną jak najdokładniej zagnieść dodając nieco kaszy manny dla związania całości. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 4 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
Masą wypełnić keksówkę (mocno ubijając), wyrównać powierzchnię i posypać dowolną mieszanką przyprawową lub ziołową.

* użyłam przyprawy do chleba włoskiego - zawiera: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, suszone pomidory, czarnuszkę, czosnek
Krok 5 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
Foremkę włożyć do rękawa foliowego, zamknąć klamerką i piec 60-70 minut w temperaturze 170-180*C.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce, jako dodatek do pieczywa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 03.05.2014 19:43
bardzo lubię :)
olkaaa 29.04.2014 07:23
bardzo lubię
IwonaDD 14.02.2014 15:17
bardzo smaczna
bogusia19 14.02.2014 15:10
smaczna jest!!
dodi 14.02.2014 14:29
bardzo dobra pieczeń

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat