Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska tradycyjna

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg mieszane
jajko 4 małe
kasza manna 3-4 łyżki
bułki czerstwe 2 kajzerki
czosnek 5 ząbków
włoszczyzna suszona drobna
Cebula suszona Prymat
majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska tradycyjna

Kroki postępowania

1
Czerstwe kajzerki namoczyć w zimnym mleku lub wodzie - odcisnąć jak najdokładniej i dodać do zmielonego mięsa. Wybić całe jajka.
Krok 1 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
2
Dodać wszystkie suche przyprawy oraz wycisnąć przez praskę lub utrzeć na drobnej tarce ząbki czosnku.
Krok 2 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
3
Masę mięsną jak najdokładniej zagnieść dodając nieco kaszy manny dla związania całości. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
4
Masą wypełnić keksówkę (mocno ubijając), wyrównać powierzchnię i posypać dowolną mieszanką przyprawową lub ziołową.

* użyłam przyprawy do chleba włoskiego - zawiera: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, suszone pomidory, czarnuszkę, czosnek
Krok 4 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto
5
Foremkę włożyć do rękawa foliowego, zamknąć klamerką i piec 60-70 minut w temperaturze 170-180*C.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce, jako dodatek do pieczywa.
Krok 5 - Pieczeń rzymska tradycyjna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.05.2014 19:43
bardzo lubię :)
olkaaa 29.04.2014 07:23
bardzo lubię
IwonaDD 14.02.2014 15:17
bardzo smaczna
bogusia19 14.02.2014 15:10
smaczna jest!!
dodi 14.02.2014 14:29
bardzo dobra pieczeń

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak