Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1,5 kg
  • bulion

    250 ml
  • jajka

    8 sztuk
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    2 łyżki
  • tymianek

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz

    1 łyżka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa wpijamy 2 jajka, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawy i posiekany drobno czosnek. Wyrabiamy dodając porcjami wywar. Dokładnie schładzamy. 6 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrawamy piętki, tak aby widoczne było żółtko. Mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

18.12.2013 19:54
Smaczna pieczeń.

KasiaK90

18.12.2013 18:03
pyszna pieczeń

magdziorka6

18.12.2013 10:55
bardzo smaczna pieczeń domowa

Milka100

17.12.2013 23:41
super wygląda

bhb8

17.12.2013 22:16
Świetne wygląda, zjadło by się :)

smerfna_chatka

17.12.2013 21:58
ładnie wygląda

Barbara777

17.12.2013 21:44
pysznie wygląda

gosia561

17.12.2013 21:42
uwielbiam z sosem grzybowym

Noruas

17.12.2013 21:41
super się prezentuje!

Pyszota

17.12.2013 21:36
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat