Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1,5 kg
bulion 250 ml
jajko 8 sztuk
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
majeranek 2 łyżki
tymianek 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska

Do mięsa wpijamy 2 jajka, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawy i posiekany drobno czosnek. Wyrabiamy dodając porcjami wywar. Dokładnie schładzamy. 6 jajek gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy i odkrawamy piętki, tak aby widoczne było żółtko. Mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jajka, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 18.12.2013 19:54
Smaczna pieczeń.
KasiaK90 18.12.2013 18:03
pyszna pieczeń
magdziorka6 18.12.2013 10:55
bardzo smaczna pieczeń domowa
Milka100 17.12.2013 23:41
super wygląda
bhb8 17.12.2013 22:16
Świetne wygląda, zjadło by się :)
smerfna_chatka 17.12.2013 21:58
ładnie wygląda
Barbara777 17.12.2013 21:44
pysznie wygląda
gosia561 17.12.2013 21:42
uwielbiam z sosem grzybowym
Noruas 17.12.2013 21:41
super się prezentuje!
Pyszota 17.12.2013 21:36
ładnie wygląda
gosia56 17.12.2013 21:08
super pieczeń
mufinka79 17.12.2013 20:42
Bardzo lubię, ja robię także z jajkiem, a owijam w plastry cukinii :)
brioszka 17.12.2013 19:54
fajnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak