Pieczeń na kanapki.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa mięsna

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • bułka

    namoczona i odciśnięta 1 sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • ziele angielskie całe

    klka ziarenek
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziarenek
  • liść laurowy

    1 sztuka

Dodatkowo

  • olej

    1 łyżka
  • bułka tarta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Domowa wędlina do pieczywa jest najlepsza. Warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować, przynajmniej wiemy co w niej jest. Takie wędliny najczęściej przygotowuję dla mojego męża, który uwielbia takie jedzenie. Chociaż osobiście wolę masło i twarożek to sama również skubnę cieniutki plasterek do chrupiącego pieczywa. Polecam na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z bułką . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i razem z przyprawami i jajkami dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie wyrabiamy.

2. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej mięsną masę dokładnie ubijając. Następnie pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

3. Pieczeń studzimy w foremce. Zimną wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.

4. Smacznego.
Babeczka35
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona. Będziemy jeszcze potrzebować jedną większą foremkę aluminiową do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 04.06.2017 09:01
Dziękuję:)
Marta Ryżek-Kalkowska 27.01.2017 13:39
pyszne danie
Babeczka35 15.01.2017 08:05
Dziękuję:)
gusia1000 15.01.2017 01:19
Bardzo dobra.
bogusia 82 14.01.2017 21:05
Domowe najlepsze :)
cukiereczek 14.01.2017 16:59
wspaniała,domowa pieczeń
Maridka19 14.01.2017 16:24
Pyszne z domowym chlebkiem :)
benka 14.01.2017 15:13
Apetyczna pieczeń, domowa najlepsza :)
RenataZ-et 14.01.2017 15:08
super pieczeń :)
KORAL 14.01.2017 14:21
Lubię takie mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat