Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń na dziko

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
boczek 30 dag
czosnek 6 ząbków
cytryna 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
tymianek 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 gałązka
smalec 2 łyżki
bulion mięsny 1 szklanka
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanki
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń na dziko

Kroki postępowania

1
Czosnek przecisnąć przez praskę, następnie utrzeć z solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz przyprawą korzenną, dodać otartą skórkę i sok z małej cytryny. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną pastą z czosnku i odstawić na noc do lodówki.
Krok 1 - Pieczeń na dziko  foto
2
Surowy boczek pokroić w cieniutkie plasterki i owinąć nim przygotowane mięso, ułożyć w formie do pieczenia po wierzchu posypać kolorowym pieprzem i obłożyć liśćmi laurowymi, polać stopionym smalcem i posypać świeżym tymiankiem.Piekarnik nagrzać do180-190 st, wstawić brytfankę i piec około 90 minut po pierwszych 30 minutach kiedy boczek się lekko zarumieni dodać bulion i wino po upieczeniu wyłączyć piekarnik i przykryć pokrywką brytfannę, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Krok 2 - Pieczeń na dziko  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 23.04.2014 21:23
Przepiękna pieczeń
Konczi 23.04.2014 15:42
wygląda świetnie
Ania84 23.04.2014 15:01
prezentuje się doskonale i wyśmienicie
Lis 23.04.2014 14:46
Pyszna taka pieczeń... mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak