Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso 700 gram
soczewica zielona 1 szklanka
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

MARYNATA DO MIĘSA:

tymianek 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyzeczka
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, wlać wodę i odstawić. Zieloną soczewicę starannie opłukać, zalać wodą i odstawić na pół godziny do namoczenia. Po tym czasie soczewicę gotować 10 minut i odstawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą foto
2
Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dość grubą kostkę, dodać sól i pieprz.
Krok 2 - Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą foto
3
Dodać pozostałe składniki marynaty i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3 - Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą foto
4
Następnie zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu. Mięso wymieszać z wcześniej uduszoną cebulą, namoczoną bułką tartą i jajkiem. Dodać rozgnieciony czosnek i jeśli to konieczne, to doprawić do smaku, dodać soczewicę i bardzo starannie wyrobić.
Krok 4 - Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą foto
5
Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Wygładzić powierzchnię i spryskać olejem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry. *pieczeń świetnie smakuje podana z konfiturą z borówek lub z żurawiny, ogórek kiszony lub konserwowy też jest dobrym dodatkiem
Krok 5 - Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.10.2015 14:21
Bardzo Wam dziękuję.
Hrabina w kuchni 08.10.2015 12:05
Zjadłabym taką pieczeń, apetyczna!
misia53 07.10.2015 21:33
Pomysł świetny, trafiony!
RenataZ-et 07.10.2015 18:55
bardzo fajny pomysł
Justi2401 07.10.2015 17:44
Uwielbiam takie pieczenie do chlebka :)
olkaaa 07.10.2015 17:20
Fajny przepis.
Janina 07.10.2015 15:54
Wspaniałe do chlebka;)
Agnieszka-87-25 07.10.2015 14:41
apetyczne to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak