Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pieczeń ze sporą ilością kolorowych dodatków, a wszystko to otulone wędzonym boczkiem. Mięso jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne. Idealnie sprawdza się na wielkanocnym stole, wnosząc nie tylko bogactwo smaku, ale też kolorów.

Składniki:

Na pieczeń meksykańska w boczku wędzonym:

mięso z łopatki wieprzowej mielone 1 kilogram
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
puszka kukurydzy 0.5 puszki
jajko 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
boczek wędzony 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń meksykańska w boczku wędzonym

Mięso z łopatki zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkami, rozgniecionym czosnkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami.

Mięso dobrze wymieszać, a na końcu dodać posiekaną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy kukurydzę z fasolą. Delikatnie wmieszać w mięso, aby nie rozgnieść ziaren fasoli.
Plasterkami boczku wyłożyć szczelnie keksówkę o wymiarach 11 x 24 cm, tak aby końce wystawały ponad formę. Nałożyć masę mięsną, dociskając do dna i założyć wierzch wystającymi plasterkami boczku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok 40 min.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i pokroić w grube plastry.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak