Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń jajeczna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12 sztuk
pieczarki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
ser żółty 150 gram
majonez 3 łyżki
gęsta śmietana 3 łyżki
szczypior 1 pęczek
groszek zielony 0,5 szklanki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń jajeczna

10 jaj gotujemy na twardo,pieczarki czyścimy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Tak samo trzemy ser i ostudzone jaja. Szcypiorek i cebulę siekamy. Groszek osączamy.

Posiekaną cebulę podsmażamy z pieczarkami tak długo,aż odparuje z nich płyn. Dodajemy do startych jaj wraz z serem,szczypiorkiem,groszkiem,majonezem,śmietaną oraz dwoma surowymi jajkami. Doprawiamy sola oraz pieprzem,dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do keksówek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Pieczeń najlepiej pozostawić w uchylonym piekarniku aby całkowicie ostygła-najlepiej piec wieczorem bo wtedy z rana jest w idealnym stanie :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.06.2012 13:02
ale super przepis :)
Pietruszka 11.06.2012 17:20
Ciekawy przepis. Na pewno pyszna ta pieczeń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak