Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa mięsna

filety z kurczaka 1 kg
jajko 2
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
bułka czerstwa 2 szt

Warstwa szpinakowa

szpinak mrożony 450 g
czosnek 3 ząbki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Warstwa pieczarkowa

pieczarki 700 g
cebula czerwona 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Dodatkowo

ser żółty starty 150 g
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka zmielić w maszynce. Dodać jajka, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę oraz przyprawy i wyrobić na gładką masę.
Krok 1 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
2
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
3
Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, wrzucuć szpinak i smażyć, aż odparuje woda. Dodać mąkę i doprawić do smaku.
Krok 3 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
4
Keksówkę wysmarować margaryną. Na dnie ułożyć 1/3 masy mięsnej. Na mięsie ułożyć pieczarki.
Krok 4 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
5
Pieczarki przykryć masą mięsną, na niej wyłożyć równomiernie szpinak.
Krok 5 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
6
Posypać startym żółtym serem.
Krok 6 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto
7
Na koniec wyłożyć pozostałą masę mięsną, wygładzić i posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (piec bez termoobiegu, tylko grzanie góra - dół) i piec ok. 70 minut.
Krok 7 - Pieczeń drobiowa ze szpinakiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 18.05.2016 10:06
Musi być pyszna ;)
Janina 05.05.2016 19:18
Super smaki;))
berys18 05.05.2016 09:15
tam jest żółty ser, więc ją trzyma. Ale przed wyjęciem trzeba dać jej chwilkę "odpocząć", by się związała
Benita 05.05.2016 09:12
smaczna pieczeń
IZABELA29 05.05.2016 08:19
Na pewno pyszna ale mam pytanie czy sie nierozwarstwia podczas krojenia
MAR3STA 04.05.2016 23:45
Bardzo apetyczne danie
agi0911 04.05.2016 21:48
smakowita pieczeń.
afrodyta 04.05.2016 20:59
Pięknie kolorowa pieczeń. Wygląda smakowicie :-)
sezamek 04.05.2016 20:58
ładnie wygląda
Urszula Świeca 04.05.2016 20:49
Świetna pieczeń.))
Łukasz15 04.05.2016 20:34
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak