Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cielęca z pomarańczą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,2 kg
pomarańcza 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
cynamon Prymat
Goździki całe Prymat 10 sztuk
białe wino 0,5 szklanki
natka pietruszki do dekoracji
olej do posmarowania

Porada

Pieczeń serwuje z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżej kapusty. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jedynie czas pieczenia i oczekiwania na mięsko się dłuży:).

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cielęca z pomarańczą

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy by powstał nam zgrabny płat. Czosnek obieramy. Przeciśniętym przez praskę nacieramy mięso. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
Krok 1 - Pieczeń cielęca z pomarańczą foto
2
Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Pokrojone układamy na rozłożonym mięsie. Plasterki oprószamy cynamonem.
Krok 2 - Pieczeń cielęca z pomarańczą foto
3
Całość zawijamy i obwiązujemy nicią formując zgrabną pieczeń.
Krok 3 - Pieczeń cielęca z pomarańczą foto
4
Cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy miodem oraz olejem. Oprószamy przyprawami. Wokół mięsa układamy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Dodajemy goździki.
Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. W trakcie pieczenia skrapiamy ją winem oraz wytworzonym sosem.
Krok 4 - Pieczeń cielęca z pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.01.2015 00:43
dobre mieso.
tomek18 14.01.2015 21:10
ciekawe:) musi pysznie smakować
ben-ka 14.01.2015 20:51
Bardzo apetyczne mięsko zrobiłaś.
Kolorowa 14.01.2015 19:03
Interesujące ;)
Hrabina w kuchni 14.01.2015 18:26
Super mięsko!
Mniam 14.01.2015 16:27
Mięso idealne na świąteczny obiad albo wystawne przyjęcie.
Agnieszka-87-25 14.01.2015 16:11
rewelacja !!!
ilka01 14.01.2015 15:41
wygląda świetnie :)
idealme 14.01.2015 15:26
bardzo smaczne mięsko
pestka 14.01.2015 15:11
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak