Pieczeń

Pieczeń

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pieczeń jest pachnąca, wyjątkowo aromatyczna i smaczna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na co dzień do kanapek.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczeń

  • szynka wieprzowa

    700 gramów
  • łopatka wieprzowa

    600 gramów
  • boczek surowy

    500 gramy
  • czosnek

    4 ząbki
  • cząber

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • majeranek

    8 gramów
  • pieprz czarny mielony

    8 gramów
  • sól peklowa

    30 gramów

Dodatkowo

  • papryka słodka

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • woda zimna

    100 mililitry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat