Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowy klops

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 70 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 8 łyżek
jajko 3 szt
masło 150 g
olej do smażenia
cebula 4 szt
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowy klops

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na oleju z kawałkiem masła. Odstawić aby przestygły.
Cebule pokrojone w piórka zeszklić podobnie jak w przypadku pieczarek na oleju z masłem. Pod koniec smażenia cebuli dodać na patelnię bułkę tartą i delikatnie zrumienić. Jeśli trzeba dolać oleju. Pilnować, żeby ani cebula ani bułka się nie przypaliły. Do urządzenia miksującego wsypać pieczarki oraz cebulę z bułką. Wbić jajka, doprawić a następnie zmiksować na gładką masę.
Sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać masę do natłuszczonej foremki. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni przez 40 minut.

Podawać na ciepło np.: z dodatkiem szpinaku albo innego sosu typu- beszamelowy, brokułowy… Można też jeść na zimno jak pasztet.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 14.08.2013 15:06
Elegancki przepis- dla mnie super
pajbek 11.02.2013 16:21
Musi być smaczne :-)
kupiska 11.02.2013 14:04
Fajny pomysł...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak