Lis

Pieczarkowo-serowe lasagne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    40-50 dag
  • serek wiejski

    1 opakowanie
  • mozzarella

    1 szt
  • ser bursztyn tarty

    50 g
  • cebula

    2 szt
  • pieczarki

    25 dag
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty makaronu chwilkę ugotować a następnie rozłożyć aby przeschły.

Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć aż wszystko będzie zarumienione.
Natkę pietruszki posiekać. Parę listków zostawić do ozdoby.(chociaż ja zazwyczaj daję wszystko do farszu).
Ser Bursztyn - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mozzarellę pokroić na kawałki.
Do cebuli i pieczarek dodać serek wiejski, 3/4 startego sera bursztyn, 1/2 mozzarelli oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Doprawić wg. uznania solą oraz pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła. Ułożyć na spodzie płaty makaronu. Dodać 1/2 farszu. Następnie znów płaty makaronu a na nie resztę farszu. Na samą górę ułożyć płaty makaronu,, posypać je mozzarellą oraz startym serem/

Wszystko piec w temp. ok. 180 st.C przez ok 20-25 min.
Lis
Zamiast sera Bursztyn można użyć parmezanu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 22.02.2017 07:18
pyszne danie
agnieszka214 19.02.2017 16:33
dawno takiej nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat