Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowe placki z sosem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka
jajko 1
pieczarki 30 dag
szczypiorek 0,5 pęczka
koperek 0,5 pęczka
przyprawa uniwersalna
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
olej
pieprz
sos pieczarkowy 1 (w torebce)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe placki z sosem

Ziemniaki tłuczemy bądź mielimy w maszynce i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną zieleninę, jajo i tyle mąki, żeby zagnieść ciasto o konsystencji jak na kopytka.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i blanszujemy z liściem laurowym i przyprawą uniwersalną. Odcedzamy, doprawiamy solą i pieprzem. 1/3 odkładamy do sosu.
Z ciasta formujemy gruby wałek. Kroimy centymetrowe plastry. Lekko spłaszczamy. Na każdy nakładamy po łyżce pieczarek, składamy na pół, brzegi sklejamy. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Sos przygotowujemy według przepisu, dodajemy resztę pieczarek. Polewamy placki sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 25.04.2014 21:19
lubię pieczarki więc te placuszki są dla mnie
Ela15 11.04.2014 21:36
bardzo fajne danie
goofy9 29.11.2013 21:51
wyglądają na jego smaczne
artur7 20.11.2013 17:10
pyszny obiadek
Krzysztof15 15.10.2013 19:05
palce lizac
aniagdz 15.10.2013 18:52
mmmmmm pychota;)
cukiereczek 15.10.2013 17:31
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak