Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowe paszteciki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczarki 50 dag
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
ketchup pikantny
sól do smaku
pieprz
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe paszteciki

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterski.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. W dosyć dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę.

Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Odsączamy pieczarki na sicie i doprawiamy je solą oraz pieprzem, studzimy.

Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy wzdłuż na pół.

Przez środek każdego kawałka ciasta wyciskamy pasek ketchupu lub smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego (ich smak nie będzie prawie w ogóle wyczuwalny, a pozwoli fajnie nawilżyć ciasto bez ryzyka nadmiernego jego nasiąknięcia).

Kładziemy warstwę pieczarek. Sklejamy ciasto, tworząc walec.
Kroimy w około 2,5- 3 cm paszteciki, które smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a paszteciki układamy zlepieniem do dołu).

Podajemy z barszczykiem czerwonym lub same, jako przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 14.05.2014 19:25
pyszne i do tego barszczyk :)
barbara11561 13.05.2014 23:02
lubię takie z barszczykiem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak