Pieczarkowe paszteciki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

  • sól do smaku

  • pieprz

  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterski.

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. W dosyć dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę.

Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.

Odsączamy pieczarki na sicie i doprawiamy je solą oraz pieprzem, studzimy.

Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy wzdłuż na pół.

Przez środek każdego kawałka ciasta wyciskamy pasek ketchupu lub smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego (ich smak nie będzie prawie w ogóle wyczuwalny, a pozwoli fajnie nawilżyć ciasto bez ryzyka nadmiernego jego nasiąknięcia).

Kładziemy warstwę pieczarek. Sklejamy ciasto, tworząc walec.
Kroimy w około 2,5- 3 cm paszteciki, które smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a paszteciki układamy zlepieniem do dołu).

Podajemy z barszczykiem czerwonym lub same, jako przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 14.05.2014 19:25
pyszne i do tego barszczyk :)
barbara11561 13.05.2014 23:02
lubię takie z barszczykiem:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat