Pieczarkowe paszteciki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    25 dkg
  • margaryna

    1/3 kostki
  • drożdże

    3 dkg
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jaja

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • Farsz:

  • pieczarki

    30 dkg
  • cebula

    1 duża
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczarkowe paszteciki foto
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i obrobnią mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę starannie łączymy z mąką. Następnie dodajemy sól, żółtko, jajko oraz śmietanę. Mieszamy. Na końcu wlewamy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Podobnie cebulę. Na dno garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Pieczarkowe paszteciki foto
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Na brzeg ciasta nakładamy porcje farszu. Zwijamy w rulon (1 raz), resztę ciasta odcinamy.
Krok 3 - Pieczarkowe paszteciki foto
Na cieście robimy ozdobną kratkę. Kroimy rulon na niewielkie kawałki.
Krok 4 - Pieczarkowe paszteciki foto
Układamy paszteciki na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika.
Krok 5 - Pieczarkowe paszteciki foto
Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 160 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 12.08.2013 16:49
zabieram je do siebie :)
Ela15 11.06.2013 13:34
muszą być smaczne
IKrakowianka 07.06.2013 21:10
uwielbiam takie
MagdaXXX 30.05.2013 09:29
mniam ekstra
kate.500 04.05.2013 00:11
pyszne paszteciki
RenataZ-et 20.03.2013 23:18
wyśmienite :)
caralajna 13.03.2013 07:37
uwielbiam paszteciki
ewka1978 04.03.2013 12:24
pyszniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat