Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowe kule

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pieczarkowe kule 30 dag
ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 1i1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowe kule

Pieczarki przetrzeć mokrą ściereczką, odciąć nóżki. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do smaku. Mogą też być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia. Zmielić ziemniaki. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko całe, żółtko. Dodać przyprawę do ziemniaków, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyrobić masę ziemniaczaną. Z masy formować kulki, spłaszczyć, położyć pieczarkę. Oprószyć pieczarkę solą i pieprzem, uformować kule. Rozgrzać olej, smażymy na głębokim oleju. Smażyć kule z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krysia50 18.04.2013 19:32
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak