Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa zupa z serem i grzankami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 0,5 kg
cebula 1
woda 3 szklanki
śmietana 30% 1 szklanka
bułki pszenne 2 sztuki
kostka rosołowa 1
masło
ser żółty
natka pietruszki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa zupa z serem i grzankami

Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na 1 łyżce masła do miękkości. W osobnym naczyniu również na łyżce masła rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażone grzyby i cebulę łączymy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. W chwili gdy zupa się zagotuje dodajemy śmietanę oraz przyprawy do smaku. Bułki kroimy w grubsze kromeczki, każdą smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek – wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180* ok. 10 minut, tak aby były chrupiące. Gotową zupę pieczarkową podajemy w niewielkich miseczkach, posypujemy ją startym serem żółtym oraz natką pietruszki – podajemy razem z grzankami. Zupa musi być bardzo gorąca, aby ser się ładnie rozpuścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 27.02.2013 10:16
Bardzo apetyczna zupka.
Aannkaa82 19.02.2013 19:26
Bardzo lubie zupę pieczarkową. Twoja wyglada bardzo apetycznie.
Alex_M 11.02.2013 13:27
musze wyprobowac! biore przepis do siebie :)
Kuchareczka2 10.02.2013 16:43
znakomita
Klausia 21.01.2013 09:58
wygląda super i już mam na nią ochotę :)
MAR3STA 20.12.2012 16:06
pyszne połączenie
pajbek 18.12.2012 14:02
Super, zupka- pycha :-)
Henryka2 17.12.2012 17:50
Pięknie podana i pomysłowa.Muszę wypróbować, bo lubię zupy z serkiem.
Anna133 17.12.2012 17:07
z serem nie jadłam
aisoglam 17.12.2012 16:41
Ładnie podana zupa ;)
ewka1978 17.12.2012 16:24
pycha
fijolek91 17.12.2012 16:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak