Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki z mortadelą w kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

liście kapusty pekińskiej 5
mortadela 5 plastrów
pieczarki 12 średnich
cebula 1
woda 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 160 gram
kostka rosołowa 1
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
śmietanka 12-procentowa 100 ml
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki z mortadelą w kapuście

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na maśle. Następnie do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą miękkie.
Krok 1 - Pieczarki z mortadelą w kapuście foto
2
Na liściach kapusty pekińskiej układamy po plastrze mortadeli. Następnie na liście kapusty i mortadelę wykładamy podsmażone pieczarki.
Krok 2 - Pieczarki z mortadelą w kapuście foto
3
Całość zawijamy tak jak gołąbki (można związać nitką, aby nam się nie otwierały).
Krok 3 - Pieczarki z mortadelą w kapuście foto
4
Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz przyprawę do dań Kucharek. Doprowadzamy do wrzenia, po czym w sosie układamy "gołąbki" i całość dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Krok 4 - Pieczarki z mortadelą w kapuście foto
5
"Gołąbki wyciągamy (usuwamy nitkę, jeżeli były związane) i układamy na półmisku. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Sosem polewamy "gołąbki" na półmisku.
Krok 5 - Pieczarki z mortadelą w kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 15.12.2013 18:06
pomysłowe gołąbki, wyglądają bardzo apetycznie
fotoviderek 13.12.2013 07:21
Świetny pomysł :)
Łukasz15 10.12.2013 20:17
Bardzo dobre
Marlenka.S 10.12.2013 18:10
nigdy nie jadłam takich, warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak