Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dużych pieczarek 1 kg
mięsa mielonego 50-60dag
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 3
ząbek czosnku 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Pieczarki myjemy i odcinamy nóżki na samej górze. Generalnie wydrążamy leciutko kapelusz pieczarki, żeby powstała ładna \"łódeczka\" do nadziewania. Odcięte nóżki kroimy jak najdrobniej w kostkę i dodajemy razem z przyprawami do mięsa. Surowe jajko i bułka tarta - żeby masa była gęsta jak na kotlety mielone albo nawet trochę bardziej. Powstałym nadzieniem napełniamy łódki - lepiej nie robić \"stożków\", bo jak jest grubo mięsa, to może nie upiec się w środku. Ja robię tak, że nadzienie wystaje na 2-3 mm nad pieczarkę.
Układamy pieczarki - najlepiej na takiej \"drucianej\" wkładce do piekarnika albo w blasze, gdzie na dnie może zbierać się woda. Jeśli położymy pieczarki np. w naczyniu żaroodpornym, bardzo cieknie z nich sok i dół pieczarki jest gotowany a nie pieczony. Pod taką \"drucianą\" wkładkę wkładamy zwykłą, możemy ją wyłożyć folią aluminiową, bo z pieczarek bardzo cieknie, a potem ten sok zapieka się i ciężko to odszorować.
Pieczemy około godziny w temperaturze 190-200 stopni. Jak znacie swoje piekarniki, najlepiej dobierzecie temperaturę, bo łatwo można je przypalić, ale muszą siedzieć wystarczająco długo, żeby upiekło się mięso. Najlepiej wyjąć po godzinie 1 pieczarkę, przeciąć i sprawdzić.
Zamiast zwykłego mięsa mielonego można użyć metki tatarskiej, wtedy mniej przypraw trzeba dodać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 11.04.2012 15:41
mniam
cukiereczek 05.05.2011 14:12
lubię
kriso 27.04.2011 07:11
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak