Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
1 litr
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Zalewa:
ocet
155 mililitrów
sól
1 czubata łyżka
Sklep Prymat
cukier
1 czubata łyżka
Na każdy słoiczek:
Gorczyca biała cała Prymat
5 ziarenek
marchewka
2 plasterki
Liść laurowy suszony Prymat
1 kawałek
Sklep Prymat
ziele angielskie
1 sztuka
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
cebulka szalotka
1 sztuka
pieczarki
560 gram
woda
400 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane

Pieczarki dokładnie umyć, a gdyby ogonki były nieładne, to obciąć nożem te części, włożyć pieczarki do garnka, zalać wodą, dodać sól i gotować 10 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić pieczarki na durszlaku.

Do każdego słoiczka włożyć gorczycę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulkę, nakładać pieczarki i przełożyć je marchewką, zostawić około 1 cm odstępu od brzegu słoiczka.

W garnku zagotowac zalewę i gorącą zalewać pieczarki tak, by były nią przykryte. Słoiki zakręcać lub (tak jak u mnie) zamknąć i pasteryzować w garnku 20 minut od momentu zagotowania wody. Jeśli mamy słoiczki zakręcane, to wyjmujemy je z garnka, dokręcamy i stawiamy do góry dnem, a weki odpinamy i sprawdzamy, czy słoiki się zakleszczyły, jeśli się nie zamknęły, to należy zagotować je raz jeszcze - rada od Ewci :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak