Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
sól 1 łyżeczka
Zalewa:
ocet 155 mililitrów
sól 1 czubata łyżka
cukier 1 czubata łyżka
Na każdy słoiczek:
Gorczyca biała cała Prymat 5 ziarenek
marchewka 2 plasterki
Liść laurowy suszony Prymat 1 kawałek
ziele angielskie 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 sztuka
cebulka szalotka 1 sztuka
pieczarki 560 gram
woda 400 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane

Pieczarki dokładnie umyć, a gdyby ogonki były nieładne, to obciąć nożem te części, włożyć pieczarki do garnka, zalać wodą, dodać sól i gotować 10 minut od momentu zawrzenia wody. Odcedzić pieczarki na durszlaku.

Do każdego słoiczka włożyć gorczycę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, cebulkę, nakładać pieczarki i przełożyć je marchewką, zostawić około 1 cm odstępu od brzegu słoiczka.

W garnku zagotowac zalewę i gorącą zalewać pieczarki tak, by były nią przykryte. Słoiki zakręcać lub (tak jak u mnie) zamknąć i pasteryzować w garnku 20 minut od momentu zagotowania wody. Jeśli mamy słoiczki zakręcane, to wyjmujemy je z garnka, dokręcamy i stawiamy do góry dnem, a weki odpinamy i sprawdzamy, czy słoiki się zakleszczyły, jeśli się nie zamknęły, to należy zagotować je raz jeszcze - rada od Ewci :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak