Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki faszerowane pokrzywą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 10 sztuk
boczek wędzony 8 dag
ser żółty 8 dag
młoda pokrzywa 2 szklanki sparzonej
olej
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki faszerowane pokrzywą

Kroki postępowania

1
Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki grzybów.
Krok 1 - Pieczarki faszerowane pokrzywą foto
2
Usunięte części drobno siekamy i przysmażamy na oleju.
Krok 2 - Pieczarki faszerowane pokrzywą foto
3
Pokrzywę dokładnie odsączamy z wody
Krok 3 - Pieczarki faszerowane pokrzywą foto
4
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przysmażonych pieczarek. Całość chwilę razem podgrzewamy. Gdy boczek się wytopi dodajemy odciśniętą pokrzywę.
Krok 4 - Pieczarki faszerowane pokrzywą foto
5
Całość doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy większą połowę startego sera. Część sera pozostawiamy na wykończenie wierzchu.
Gotowym, pokrzywowym farszem wypełniamy przygotowane pieczarki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczarki zapiekamy około 20 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia wierzch dania posypujemy pozostawioną częścią żółtego sera.
Pokrzywowe grzybki podajemy na ciepło oprószone szczypiorkiem.
Krok 5 - Pieczarki faszerowane pokrzywą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.12.2016 17:03
Świetny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak