Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
12 sztuk -
filet z kurczaka
1 sztuka -
ser
200 gramów -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
olej
Przepis i sposób przygotowania Pieczarki faszerowane mięsem z kurczaka
Pieczarki obieramy, wycinamy nóżki i robimy delikatne wgłębienie w każdej pieczarce. Nóżki kroimy na kawałki, wykorzystujemy także to co wydrążyliśmy z pieczarek - posłuży nam to do farszu.
Filet z kurczaka drobno kroimy i oprószamy przyprawą do kurczaka. Przekładamy na patelnię i smażymy na oleju. Dodajemy kawałki grzybów, chwilę wszystko dusimy i następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Gotowym farszem napełniamy każdą pieczarkę. Układamy na wysmarowaną olejem blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Pod koniec pieczenia pieczarki posypujemy startym serem. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.
Komentarze (9)