Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Piccata z cielęciny, DS XXII, odc. 4

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Piccata - przepis na pyszne mięso w jasnym sosie z dodatkiem wyrazistych kaparów. W tym odcinku, Michel Moran pokazuje, jak zrobić piccatę cielęcą. 

Składniki:

cielęcina
4 kotlety (ok. 200 g/szt.) sztuki
mąka
100 gramów
masło
łyżka
oliwa
łyżka
wino białe wytrawne
100 mililitrów
śmietanka 30%
100 mililitrów
kapary całe Smak
2 łyżki
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
fioletowa marchew
2 sztuki
marchew
2 sztuki
topinambur
3 sztuki
szalotka
2 sztuki
ziemniaki
2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1,5 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
dosmaku
Sklep Prymat
pestki dyni
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Piccata z cielęciny, DS XXII, odc. 4

Piccata to włoski sposób przygotowywania mięsa, najczęściej cielęciny lub kurczaka, w lekkim, cytrynowym sosie z dodatkiem masła, białego wina i kaparów. Danie charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem i aksamitną konsystencją sosu.

Piccata krok po kroku:

1

Warzywa obieramy, kroimy i wykładamy na blaszkę. Doprawiamy solą, Pieprzem cytrynowym Prymat i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.

2

Wykrawamy kotlety, a następnie rozbijamy cielęcinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsypujemy mąkę w szerokim, płytkim naczyniu, dodajemy do niej zioła prowansalskie, mieszamy. W mieszance obtaczamy mięso.

3

Rozpuszczamy masło z oliwą na patelni i smażymy cielęcinę. Po usmażeniu odkładamy ją na półmisek.

4

Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na patelni. Dodajemy kapary, wlewamy białe wino i redukujemy przez około 1,5 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.

5

Na osobnej patelni prażymy pestki dyni.  

6

Do sosu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.

7

Cielęcinę podajemy z pieczonymi warzywami, pestkami dyni oraz sosem.

Najpopularniejsza odmiana to chicken piccata (piccata z kurczaka), choć w klasycznej włoskiej kuchni bardziej tradycyjna jest veal piccata (piccata cielęca).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak