Przepis i sposób przygotowania na: Piccata z cielęciny, DS XXII, odc. 4
Piccata to włoski sposób przygotowywania mięsa, najczęściej cielęciny lub kurczaka, w lekkim, cytrynowym sosie z dodatkiem masła, białego wina i kaparów. Danie charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem i aksamitną konsystencją sosu.
Piccata krok po kroku:
Warzywa obieramy, kroimy i wykładamy na blaszkę. Doprawiamy solą, Pieprzem cytrynowym Prymat i polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.
Wykrawamy kotlety, a następnie rozbijamy cielęcinę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsypujemy mąkę w szerokim, płytkim naczyniu, dodajemy do niej zioła prowansalskie, mieszamy. W mieszance obtaczamy mięso.
Rozpuszczamy masło z oliwą na patelni i smażymy cielęcinę. Po usmażeniu odkładamy ją na półmisek.
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na patelni. Dodajemy kapary, wlewamy białe wino i redukujemy przez około 1,5 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
Na osobnej patelni prażymy pestki dyni.
Do sosu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Cielęcinę podajemy z pieczonymi warzywami, pestkami dyni oraz sosem.