Piaskowy bałwanek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • jaja

    5 szt
  • masło 250 g

    1 szt
  • masło

    do wysmarowania formy
  • mąka krupczatka

    do wysypania formy
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • cukier

    3/4 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • lukier cytrynowy

    do dekoracji
  • pisaki spożywcze

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do miękkiego masła wraz ze skórką otartą z jednej cytryny i dalej dokładnie ucieramy. Wszystkie mąki mieszamy (jeśli ktoś nie lubi mąki pełnoziarnistej może zamiast niej dosypać taką samą ilość mąki pszennej) z proszkiem do pieczenia i sypiemy przez sitko do masła utartego z cukrem i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Foremkę w kształcie bałwana smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką. Wlewamy przygotowane ciasto (mnie z podanych składników wyszły 2 bałwany) i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem cytrynowym i spożywczymi pisakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.01.2012 14:34
Podoba mi si? bardzo.
Ada-Gaba 01.01.2012 10:54
super :)
Jarlin 27.11.2011 19:36
Ale słodki :)
pacpaw 27.11.2011 17:19
ale bałwan z niego :o)
MAR3STA 26.11.2011 22:36
rewelacyjny;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat