Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowy sernik

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg 250 g
żółtko jajek 2 szt
białko 6 szt
sól szczypta
cukier 150 g
czekolada mleczna 50 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowy sernik

Twaróg miksujemy z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy twarogowej. Mieszamy delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy do tortownicy o śr. 18 cm. Jeżeli mamy nieszczelną tortownicę obkładamy ją folią aluminiową (na zewnątrz). Foremkę wstawiamy do większej prostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 29.09.2015 18:55
pyszności :)
Katarzyna47 29.09.2015 16:08
Nie ma siły musi być ten sernik pyszny.
ania2610 29.09.2015 15:08
wspaniale wyszedł, jaki lekki - pyszny!
MałaMi89 29.09.2015 14:40
Jaki fajnie wyrośnięty! Jak biszkopt :)) super przepis :)
Anna169Hosz 29.09.2015 13:20
Interesujący przepis.
justynkag 29.09.2015 13:04
Bardzo apetyczne ciasto!
inka2012 29.09.2015 12:56
cudowne ciasto :)
Ola1young 29.09.2015 12:24
pyszny serniczek
Mniam 29.09.2015 12:08
Wygląda na bardzo puszysty. Super pomysł :)
aginaa 29.09.2015 12:01
apetyczne ciacho
paulina2157 29.09.2015 11:26
koniecznie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak