Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piankowe róże smażone powietrzem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
mleko ciepłe 1/2 szklanki
drożdże świeże 30 g
mąka tortowa 2 i 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 duża szczypta
Pianki marshmallow 50 g
mleko do nadzienia 3 łyżki
mleko w proszku 1/3 szklanki
żurawina suszona ok. 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Piankowe róże smażone powietrzem

Kroki postępowania

1
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1/2 łyżki cukru, odłożyć na chwilę. Mąkę i cukier przesypać do miski, wymieszać. Dodać do tego jajko, masło i rozczyn drożdżowy.
Krok 1 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
2
Wymieszać, zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej części ciasta dodać jęczmień, ponownie zagnieść. Do mniejszej dodać kurkumę i również zagnieść. Miski z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
3
Pianki przełożyć do miseczki. Dodać do nich 3 łyżki mleka. Rozpuścić w mikrofalówce (moc 900 W - 30 sekund), dokładnie rozmieszać, żeby pianki się rozpuściły, przestudzić (mają być ciepłe, nie gorące). Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
4
Każde ciasto podzielić na tyle samo części (ja podzieliłam na 8 części każde). Każdą część ciasta mocno spłaszczyć. Ułożyć na nich po trochu piankowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.
Krok 4 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
5
Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je mocno, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu. Każdy nacięty kawałek odwrócić tak, żeby u góry było widać nadzienie, uformować płatki.
Krok 5 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
6
Środki większych kwiatków posmarować lekko wodą. Położyć na nich mniejsze kwiatki, w środku mocno docisnąć palcem, robiąc przy okazji zagłębienie.
Krok 6 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
7
Do powstałej dziurki włożyć po jednej żurawinie. Róże układać na kratce frytkownicy beztłuszczowej.
Krok 7 - Piankowe róże smażone powietrzem foto
8
Nastawić 160 stopni i ok. 15 minut. Jak ktoś nie ma takiej frytkownicy może róże upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłe ciastka można polukrować.
Krok 8 - Piankowe róże smażone powietrzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 01.07.2017 23:01
Smaczny deserek i bardzo ładny talerzyk
Babeczka35 01.07.2017 22:08
Pyszny pomysł.
halina17 01.07.2017 22:01
Dobry przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak