Piankowa babka z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 i 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • mak

    3 łyżki
  • owoce kandyzowane

    50 gram

Lukier i dekoracja

  • cukier puder

    6 łyżek
  • sok z cytryny

  • owoce kandyzowane

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piankowa babka z makiem foto
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do czasu jego rozpuszczenia.
Krok 2 - Piankowa babka z makiem foto
Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3 - Piankowa babka z makiem foto
Wlewamy olej i miksujemy do czasu połączenia składników.
Krok 4 - Piankowa babka z makiem foto
Na koniec dodajemy mak i kandyzowane owoce, mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 5 - Piankowa babka z makiem foto
Ciasto przelewamy do silikonowej formy o wymiarach 24,5 x 10 cm.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni C
Cukier puder mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy wystudzone ciasto i posypujemy wierzch kandyzowanymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
migotka28 18.11.2014 23:08
pyszna babeczka
Futka 18.11.2014 21:34
Wspaniałości - przepyszna babka :)
Róża1 17.11.2014 20:42
wspaniała babka !!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat