Pianka z czerwonych porzeczek

Pianka z czerwonych porzeczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czerwone

    1 kg
  • galaretka czerwona

    1 op.
  • cukier puder

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć, odsączyć i oberwać z szypułek - wycisnąć sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki ślimakowej.
Częścią soku zalać sypką galaretkę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Połączyć z resztą soku porzeczkowego i doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
Pozostawić do ostygnięcia i ubijać mikserem, aż powstanie pianka, a całość zacznie gęstnieć.

Gotową piankę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

21.08.2015 17:12
Konsystencja nieco lżejszą od ptasiego mleczka, ale smaczny deserek wychodzi.

Camill

20.08.2015 09:26
Fajny deserek i chyba wychodzi cos jak ptasie mleczko tylko bez mleka:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat