Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka na zimno

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
masło lub margaryna 300 gram
cukier puder 1 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 3 łyżki

Porada

Pianka oblana czekoladą śmiało może dodawać ptasie mleczko. Jeśli lubimy smak cytrynowy do jasnej części możemy dodać aromat cytrynowy lub kilka kropel soku z wyciśniętej cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka na zimno

Przygotowanie:
Masło ,cukier waniliowy i żółtka ucieramy na jednolitą masę
żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i studzimy ubijamy pianę z białek,
ciągle ucierając mikserem na małych obrotach dodajemy stopniowo mleko z żelatyną
masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i połowę piany z białek,
delikatnie mieszamy. Do drugiej jasnej części dodajemy pozostałe białka i mieszamy.
W tym czasie przygotowujemy formę w której szykujemy ten deser najpierw wyłożyć ciemną masę, poczekać chwilę jak stężeje na tyle aby wyłożyć jasną masę wstawić na kilka godzin do lodówki albo najlepiej całą całą noc.I gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:57
prosi się aby zjeść kawałeczek !
Wiktoria29 08.11.2015 21:12
chętnie bym spróbowała
bietka 08.11.2015 20:00
Smaczny deserek :)
Mala 08.11.2015 17:08
pysznie i lekko
joannaa24 08.11.2015 17:08
Fajny deser
mirosława4 08.11.2015 17:02
zapowiada się smaczny deser
Bernadeta1 08.11.2015 16:35
bardzo smaczny deser
RenataZ-et 08.11.2015 16:20
pyszny, lekki deser - lubię taki :)
ania2610 08.11.2015 16:04
deserek prezentuje się świetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak