Pianka na biszkopcie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • jajko

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • białka jaj

    3 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • dżem truskawkowy

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • galaretka wiśniowa

    1 opak
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Pianka:

    I
  • Pianka:

    II
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ubić białka, połączyć z ciastem piec w temp.170 stop.
Pianka I
Żelatynę rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodając żelatynę, odstawić.
Ostudzony biszkopt, posmarować dżemem truskawkowym.
Na dżem wyłożyć piankę białą.
Na piankę białą, wyłożyć piankę żółtą, białka jaj ubić na sztywno, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody, tężejącą galaretkę dodawać do ubitych białek, wymieszać.
Galaretkę wiśniową, przygotować według przepisu na opakowaniu.
Tężejącą galaretką polać wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tetiana 19.02.2011 12:45
pyszności i lekkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat