Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Miał być deser w pucharku a wyszło takie cudo… proste, tanie i smaczne, szczególnie dzieci lubią takie kolorowe desery. Można pominąć przygotowanie deseczek miodowych i zrobić piankę w pucharkach.

Składniki:

Ciasto miodowe: Blaszka 24 x 24 cm

mąka pszenna 350 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier 150 g
miód 2 łyżki
jajko 2 szt.
masło 80 g

Pianka jogurtowa:

galaretka 5 szt.
jogurt grecki 1200 g

Porada

Galaretki do ciasta mają być każda o innym kolorze, żeby wyszedł taki ładny tęczowy deser.

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

Wszystkie składniki na deseczki miodowe wrzucić do miski wg kolejności i zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wygnieść pierwszą połowę ciasta i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 8-10 min. piec w temp. 200°C, do zarumienienia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szkl. wody (1 szkl. = 250 ml), po wystygnięciu dodać 200 g jogurtu greckiego, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową i pozostawić do momentu aż zacznie delikatnie tężeć, wylać na ciasto miodowe i wstawić do lodówki, żeby było szybciej każdą z miseczek można wrzucić na chwilę do zamrażalnika.
Gdy wylejesz ostatnią warstwę przyłóż deseczkę miodowa i delikatnie przygnieć, odstaw do lodówki, żeby ciasto dobrze stężało, można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak