Pianka jogurtowa w cieście miodowym.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Miał być deser w pucharku a wyszło takie cudo… proste, tanie i smaczne, szczególnie dzieci lubią takie kolorowe desery. Można pominąć przygotowanie deseczek miodowych i zrobić piankę w pucharkach.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe: Blaszka 24 x 24 cm

  • mąka pszenna

    350 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    150 g
  • miód

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt.
  • masło

    80 g

Pianka jogurtowa:

  • galaretka

    5 szt.
  • jogurt grecki

    1200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na deseczki miodowe wrzucić do miski wg kolejności i zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wygnieść pierwszą połowę ciasta i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 8-10 min. piec w temp. 200°C, do zarumienienia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szkl. wody (1 szkl. = 250 ml), po wystygnięciu dodać 200 g jogurtu greckiego, dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową i pozostawić do momentu aż zacznie delikatnie tężeć, wylać na ciasto miodowe i wstawić do lodówki, żeby było szybciej każdą z miseczek można wrzucić na chwilę do zamrażalnika.
Gdy wylejesz ostatnią warstwę przyłóż deseczkę miodowa i delikatnie przygnieć, odstaw do lodówki, żeby ciasto dobrze stężało, można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

SlodkoSlodka83
Galaretki do ciasta mają być każda o innym kolorze, żeby wyszedł taki ładny tęczowy deser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat