Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pianka grejpfrutowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4
cukier 20dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pianka grejpfrutowa

Grejpfruty tniemy na połówki. Z każdej części odkrajamy od spodu cieniutki plasterek skórki, aby powstały stabilne miseczki. Wykrajamy miąższ, przekładamy na sito i odciskamy sok do miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania wsypujemy stopniowo pozostały cukier. Powstałą pianę dodajemy do masy z żółtek i mieszamy łyżką. żóltka jaj oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypujemy mąkę i wlewamy sok grejpfrutowy. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do grejpfrutowych miseczek i ustawiamy je na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Pieczemy 30min. Wyjmujemy, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy i podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 06.07.2011 19:42
fajny deser
marzencia2007 13.04.2011 13:12
jak dla mnie to z innym owockiem :)
iga2 06.12.2010 12:55
przepis godny uwagi
magical66 06.12.2010 12:03
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak