Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka bananowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
śnieżka 2 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżki
serki waniliowe homogenizowane 2 sztuki
mleko 200 ml
czekolada biała 1 tabliczka
wiórki kokosowe
banan 6-7 sztuk
woda 500 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka bananowa

1. Biszkopty wykładamy na blachę (można namoczyć je w alkoholu lub w wodzie).

2. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia. 1 śnieżkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej cukier waniliowy i cukier puder. Następnie dodajemy serki waniliowe i bardzo mocno rozgniecione banany. Do gotowej masy dodajemy tężejącą żelatynę i całą masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki.

3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody i odstawiamy do stężenia. W małym rondelku zagotowujemy odrobinę mleka i do wrzącego mleka wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 1 śnieżkę ubijamy do sztywno. Do śnieżki dodajemy schłodzoną czekoladę oraz tężejącą żelatynę. Całą masę dokładnie mieszamy i wylewamy na masę bananową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kostyk 01.01.2013 16:13
Na ostatnim zdjęciu (ponieważ masa czekoladowa wyszła mało puszysta) dorobiłam trzecią warstwę robiąc ja identycznie jak w pkt 3 dodając jednak białą czekoladę. Tym razem posypana migdałami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak