Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier kryształ
25 dag -
białko
4 sztuki -
ocet
1 łyżka -
sok z cytryny
2 łyżki -
cukier wanilinowy
15 gramów -
dżem
dowolny 3 łyżki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 dag -
woda
6 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Piana zaparzana
Z cukru, octu i sześciu łyżek wody ugotować lukier do nitki. Białka ubić na sztywną pianę. Położyć naczynie nad parą i wlewać cienką niteczką gorący lukier, ciągle ubijając. Dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, dżem, wciąż ubijać.
Żelatynę namoczyć z dwiema łyżkami zimnej wody, gdy stężeje dodać 2 łyżki gorącej wody. Wymieszać i połączyć z pianą, ciagle ubijajac. Ubijać dotąd aż brzegi zaczną obsychać, wtedy zestawić i ubijać do ostudzenia. Przekładać ptysi, rurek i ciast.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się