Piana zaparzana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    25 dag
  • białka

    4 sztuki
  • ocet

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    15 gramów
  • dżem

    dowolny 3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 dag
  • woda

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z cukru, octu i sześciu łyżek wody ugotować lukier do nitki. Białka ubić na sztywną pianę. Położyć naczynie nad parą i wlewać cienką niteczką gorący lukier, ciągle ubijając. Dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, dżem, wciąż ubijać.

Żelatynę namoczyć z dwiema łyżkami zimnej wody, gdy stężeje dodać 2 łyżki gorącej wody. Wymieszać i połączyć z pianą, ciagle ubijajac. Ubijać dotąd aż brzegi zaczną obsychać, wtedy zestawić i ubijać do ostudzenia. Przekładać ptysi, rurek i ciast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 12.07.2013 11:39
Pomysł bardzo ciekawy.
ewaa 23.04.2012 20:24
super
Motorek 12.04.2012 09:07
fajna
Monika193 11.01.2012 18:15
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat