Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piana zaparzana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 25 dag
białko 4 sztuki
ocet 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier wanilinowy 15 gramów
dżem dowolny 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 dag
woda 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piana zaparzana

Z cukru, octu i sześciu łyżek wody ugotować lukier do nitki. Białka ubić na sztywną pianę. Położyć naczynie nad parą i wlewać cienką niteczką gorący lukier, ciągle ubijając. Dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, dżem, wciąż ubijać.

Żelatynę namoczyć z dwiema łyżkami zimnej wody, gdy stężeje dodać 2 łyżki gorącej wody. Wymieszać i połączyć z pianą, ciagle ubijajac. Ubijać dotąd aż brzegi zaczną obsychać, wtedy zestawić i ubijać do ostudzenia. Przekładać ptysi, rurek i ciast.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.07.2013 11:39
Pomysł bardzo ciekawy.
ewaa 23.04.2012 20:24
super
Motorek 12.04.2012 09:07
fajna
Monika193
Monika193 11.01.2012 18:15
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak