Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Petit pain au chocolate

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
drożdże suche 1 opakowanie
sól <1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 1 sztuka
oliwa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
czekolada gorzka 4-5 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Petit pain au chocolate

Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Po tym czasie bułeczki ponacinać ukośnie (3-4 nacięcia) i posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut. Podawać lekko przestudzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.06.2015 22:41
pyszności :))
Ola1young 11.06.2015 16:51
fajne bułeczki
inka2012 11.06.2015 13:04
aż chce się jeść :)
Misia13 11.06.2015 11:08
mmmm, już sie głodna zrobiłam ;-)
mirosława4 11.06.2015 10:17
pożywne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak